100% teljes kiõrlésû kenyér/ zsemle

Ez a kenyér saját receptem. Évek óta kísérletezem a legtökéletesebb teljes kiőrlésű kenyér elérése érdekében, mivel a gyerekek nem eszik meg a nagyon tömör, sűrű kenyereket (ezért tesznek bele a pékségben finomlisztet, nagyon ritka, amelyikben nincs). Ebben viszont egyáltalán nincs finomliszt, csak és kizárólag teljes kiőrlésű, mégis szaftos és rugalmas, és nem csak egészséges, hanem finom is.


Hozzávalók

Elegendő: 1 és fél kg kenyérhez

  • 1 kg Teljes kiőrlésű liszt (lehet vegyesen is, többféléből)
  • 2 evőkanál Búzasikér (ez gabonafehérje, ez kell ahhoz, hogy laza legyen a kenyértésztánk)
  • 1 cs szárazélesztő
  • 2 ek búzakorpa vagy zabkorpa
  • 2 ek Lenmagpehely (vagy vegyesen bármilyen mag)
  • 1 ek

Elkészítés

  1. A hozzávalókat összekeverjük, majd 8 dl meleg vízzel összedolgozzuk. Szobahőmérsékleten, konyharuhával letakarva 8-9 órát hagyjuk állni, ezalatt szépen megkel.
  2. Nagyon fontos, hogy ezután már ne dagasszuk, ne gyúrjuk, csak formázzuk, mert a sikérnek köszönhetően levegős lesz a tészta, ezáltal meg tudja keleszteni az élesztő, de ha kinyomjuk a gyúrással a levegőt belőle, ragacsos, nehéz kenyértésztánk lesz.
  3. Tehát gyúrás nélkül, vizes kézzel gombócokat formázunk, vagy tetszőlegesen formába tesszük, vagy csak simán sütőpapírra. Ebből a mennyiségből nekem 12 zsemle és egy félkilós kenyér jön ki.
  4. Kb. 10-15 percre forró sütőbe tesszük, és egész enyhén rózsaszínűre sütjük.

Recept megjegyzések

.

 

Vélemény, hozzászólás?